Gambia ligt in West-Afrika en is een van de armste landen van dit continent. De hoofdstad van Gambia is Banjul. Het land heeft 1,6 miljoen inwoners. Je vliegt er in 6,5 uur naar toe vanuit Nederland. Aan de kust is veel toerisme, wat voor een redelijk inkomen zorgt voor de bevolking. In het binnenland en op de eilanden is de armoede groot. Het land staat op vierde plaats van armoede in de wereld. Het land is 320 kilometer lang en tussen de 24 en 50 kilometer breed. Het is bijna volledig omgeven door het land Senegal. In Gambia spreekt men ongeveer dertig verschillende talen. Wie naar school gaat leert Engels, omdat Gambia vroeger een kolonie van Engeland was. Politiek gezien is het een redelijk rustig land. De bevolking is erg vriendelijk.

Gambia. Jinack Island ligt binnen het zwart gestippelde vierkant.
Jinack Island ingezoomed. Het hartje geeft de exacte plek weer waar de projecten zich afspelen op Jinack Island.
Feri van Banjul naar Barra

De hoofdstad Banjul ligt op de zuidelijke oever, op het punt waar de rivier de Atlantische Oceaan in stroomt. De rivier is daar vijf kilometer breed en om die over te steken naar Barra op de noordoever kun je onder andere gebruik maken van de veerdienst. Een van de twee veerboten die de veerdienst onderhoudt is van Nederlandse makelij, Damen Shipyards.

Het projectgebied, Jinack Island

Straatje op het eiland Jinack in dorpje Kajata

Het gedeelte van Gambia waar Stichting Make Gambia Healthy de projecten heeft, Jinack Island (ook gespeld als Jinak of Ginak), ligt in de North Bank-regio van het Lower Niumi-district van Gambia, in West-Afrika. Het ligt aan de noordwestelijke rand van de monding van de Gambia-rivier en wordt door de Niji Bolon-kreek gescheiden van de vasteland delta van het Niumi National Park.

Het eiland is een licht gebogen en taps toelopende strook laaggelegen land van ongeveer tien kilometer lang, met een binnenland van droog bos en grasland, met vegetatie zoals Tamarisk-struiken, baobabbomen en acacia. Het is omzoomd met mangrovekreken, getijdenplaten, zoutwatermoerassen, lage kustduinen en een kustlagune, bij Buniadu Point, in het noordelijke deel. 

De twee belangrijkste dorpen, Jinack Kajata en Jinack Niji liggen in het noordoostelijke uiteinde van het grotendeels zanderige eiland, terwijl de internationale grens tussen Gambia en Senegal door het noordelijke uiteinde van het eiland loopt. Op dit eiland in Kajata staat een schooltje een ziekenhuisje en er wonen 2.000 mensen.

Op dit eiland is geen elektriciteit en geen schoon water te vinden. Het is niet bereikbaar met de gewone auto en is met het vaste land verbonden door water. In dit gedeelte van Gambia liggen op dit moment de projecten die Stichting Make Gambia Healthy gedaan heeft en nog op wil zetten met de bevolking.  

De kust van Jinack Island.